Att skida på högfjället, Fjällnäs - Svalåtjärn

Vi valde att skida på högfjället den första dagen. Som tur var, så hade vi full koll på vädret genom olika appar och såg att det på lördagen skulle bli  minst sagt blåsigt. Och eftersom längtan efter högfjället var stark - så var det en självklarhet att ta en sådan tur på fredagen. 

Det finns oändliga möjligheter för längdskidåkning i Funäsfjällen, så det var inte ett lätt val att välja tur för dagen. 

Men vi gjorde det så enkelt som möjligt för oss. 

Vi utgick helt enkelt från stugan, mer eller mindre. Packade ryggsäcken med kaffe, mat, blöjor och ombyten. Fårskinnet i pulkan och solglasögonen på. Det var inte soligt väder, men eftersom allt är så vitt - så var det skönt. Bara en liten bit från vår stuga låg nämligen skidcentralen för Fjällnäs. Toppenbra. 

Det började med ca 1 km relativt kraftig stigning. Roger som hade pulkan efter sig med Vilja, hade en ganska svettig start. 

Vi hade turen att spåren var nypistade, vilket var fantastiskt. Det var som att åka på räls. Så otroligt vackert.  Precis som jag gillar det. Inte för mycket kraftiga backar utan mer "böljande".  Vilket jobb de lägger ner där uppe, 300km spår som de sköter om under säsong. App, så att man kan följa och se vart och när spåren har blivit pistade/gjorda. Otroligt! Självklart hade vi spårkort, vi beställde de faktiskt online och fick de hemskickade innan - vilket var supersmidigt. 

Vi valde att åka till Svalåtjärn och tillbaka. Det finns även möjligheter att ta en "runda" över Andersborg - Tänndalen. Men där var spåren inte pistade. Vi hade även kunnat fortsätta till Bruksvallarna. Men eftersom vi hade med oss Vilja, så ville vi inte att turen skulle bli alltför lång. Lite lagom så där och det såg ut att komma in snö. Turen landade väl på ungefär 17 km när vi var klara.

På väg tillbaka så började det blåsa upp och det kom även lite snö. Allt blev vitt, en utmaning att åka skidor när allt blev vitt och det var svårt att skilja mellan spår, snö och himmel. Allt flöt på.. Lita på spåren och hoppas på det bästa. Det gick bra även om jag blev helt illamående och vi tog oss även ner. Jag valde dock bitvis att helt enkelt ta av mig skidorna, jag är inte helt trygg i kraftiga nedförsbackar. Gick bra det med! 

Kan bara tänka mig hur vackert det hade varit där uppe om solen hade tittat fram ordentligt. Vi kommer tillbaka! 






Kommentarer

Populära inlägg